Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!

Özgürlüğe Uyanış

Hayata karşı suçlar ile vücut dokunulmazlığına karşı suçların konuluş amacı ve çıkarımlar


Türk Ceza Kanunu’nun İkinci Kitabı’nın İkinci Kısmı’nda, Kişilere Karşı Suçlar düzenlenmektedir. Bu kısmın ilk iki bölümü, sırasıyla, Hayata Karşı Suçlar ve Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlardır. Bu suçlar sırasıyla şunlardır: Kasten öldürme, intihara yönlendirme, kasten yaralama, insan üzerinde deney ve organ veya doku ticareti.

Bu suçlar ile korunan değerlerin benzer nitelikte olmaları, tüm bu suç tiplerinin tek bir yazı altında değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Bölüm başlıklarından da anlaşılacağı üzere, bu suç tiplerinin düzenlenmesinin amacı, kişilerin yaşam hakkı ve vücut dokunulmazlığını korumaktır. Bu korumaya sahip olmak için, sadece insan olmak yeterlidir. Şöyle ki;

İnsanın bir kavram olarak değer addetmesi, özünde yüzyılımızın bir başarısıdır. Hukuk, artık bir öz değer olarak insanı görmekte, koruma önceliğini kişi kavramına ve bu kavrama bahşettiği haklara vermektedir. İnsan, ceza hukuku kapsamında, saiklerden bağımsız olarak korunur. Bu saiklerdir ki zira, tarih boyunca, başka bir bağlamda olsa dost olacak olan insanları, birbirlerine düşman etmiştir. Vatan koruyucularından tutun da kanı aynı renk akan taraftarların bitmek bilmez sevdalarına, lüks içinde hayatta kalma savaşı verenlerle, her şeyi kendine hak gören dediğim dedikçilere kadar her türlü grup, suçun bu günkü amacı doğrultusunda düzenlenmesinde etkili olmuştur. Şunu unutmayalım ki biz de insanız, onlar da insan.

Ali Nuri Öztürk


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir