Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!

Kalem Kardeşliği

Sağ tuş


Bilgisayarınızda kurulu olan Windows işletim sisteminde çalışan tüm uygulamalarda; seçilmiş veya tıklanmış fare imlecinin bulunduğu her yerde sağ tuşa (solaklar için sol tuşa) bastığınızda yapılabilecek işlemler listesi çıkar ve kolaylıkla seçilebilir.

Farenin sağ tuş (sol tuş) kullanımı uygulamalara özel olarak yazılımı geliştirenler tarafından programlanır ve ihtiyaca/kullanıma bağlı olarak belirlenir.

Yaygın kullanılan profesyonel programlarda (Microsoft Ofis, Adobe ürünleri, internet tarayıcıları, v.b.) bu tuş genellikle tam fonksiyoneldir. Yani üst ve onların alt menülerinden tıklanarak  yapılabilecek birçok işlem; farenin duruşuna bağlı olarak seçilmiş bölümde tam liste olarak çıkar.

 

Bu yöntem programlarda ana işlemleri kolaylıkla ve hızlıca yapabilmeyi sağlar. Programa özel olan işlemler ise menüde dolaşarak varsa ikonların veya yazıların üzerinde fareyi tıklatmadan tutarak çıkan anlatım/ipuçları okunarak bulunabilir.

Menülerin 1. sırasında bulunan “dosya” seçeneğinde ise çalışılan dosyada yapılabilecek işlemler yer alır. Bu bölüm için özel anlatım bilgisi bulunmadığından genellikle sağ tuş çalışmaz ve üzerinde durarak çıkan ipuçları bulunmaz.

Kullanım sırasında bu yöntemlerden yararlanamazsanız ya da daha detaylı bilgi almak isterseniz, her programda mutlaka Yardım Tuşu F1 veya Menü Seçeneği bulunur ve bu bölümde eğitici bilgiler yer alır.

Programların seçenekler ya da ayarlar bölümünde kuruluş aşamasında belirlenmiş standart ayarlar yer alır, değiştirmek sizin elinizde. Örneğin: Otomatik kaydetme işlemi için ayarlama standart olarak 10 dakikada bir diye gerçekleştiriliyorsa, çok önemli olduğunu düşündüğünüz bir dosyayı hazırlarken bu değeri 5 dakikaya bu bölümde değiştirebilirsiniz. Böylece herhangi bir problem olması (elektrik kesintisi, v.b) halinde dosyanız en son 5 dakika önce alınan kopyaya geri yüklenir. Bilgi kaybınız azalır.

Bahsettiğim bu yöntemler programların versiyonlarına bağlı olarak gelişmişlik gösterir.

Her yeni versiyonda firmalar; hatalı, çalışmayan ya da yanlış çalışan bölümleri düzeltir ya da yeni fonksiyonlar eklerler.

Dosya hazırlamalarında yukarıda bahsettiğim küçük kolaylıkların yararlı olması dileğiyle…

Esra Ertürk – Bilgisayar Mühendisi


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir