Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!

Özgürlüğe Uyanış

Ülke, sağduyu ve hukuk


Türkiye Cumhuriyeti’nde ülke genelinde tüm yerel yönetimlerde üye kadın oranı  %2.

31.000’den fazla mahallemizde kadın yerel yönetim üyesi ve muhtar sayısı oranı  %2.

İlkokul birinci sınıfa dahi gidememiş 10 milyon kişinin üstünde bir kitlemiz var.

Yeterli eğitim alamamış lise düzeyi altı insan sayımız 50 milyon veya üzerinde.

Ama bürokrasi, özel sektör gibi birbirinden farklı kesimlerde, bir şekilde sınava girmeden veya zahmetsizce alınan yüksek değerlendirme dereceleri sayesinde ülkemiz ve insanlık adına ulaşılan önemli görev, konum ve yetkilerin verimsizlik travmaları coğrafyamızda yaşanıyor, adalet ve yargı konusu oluyor. Gereken düzeltmeler kamusal vicdan ve devlet etme sağduyusu ölçüsünde yapılmaya gayret ediliyor.

Anayasa’mızdaki; “Eğitim Hakkı, Çalışma Hakkı, Geçim Hakkı, Çevre Hakkı, Uygar Yaşam Hakkı” yasama ve kamu güvencesi kapsamında. Ancak, gerekli yazılı kurallar ile görev ve yetki çerçevesi çağdaş dünyanın ilkelerine ulaşamadığı için, işleyiş süreci askıya alınmışçasına hukuksal işleyiş zamanın ruhuna uygun olarak vücut bulamamakta.

Hayvanlar birbirlerine isim verip çağırır, insan türü dışındaki bazı canlılar insan dili ile konuşabilirken sokakta trafik lambasına bakarak karşıdan karşıya geçebilirken yasalarımızda “mal” olarak kabul ediliyorlar.

Bitkilere yaşam hakkı verilmeyip canlı iken kütük değerinin iki bin misli ekonomik değer üreten, aile kurup mantar ağları yardımı ile konuşan ağaçlar tanınmayıp kesilirken, mecazen kafamızı kuma gömmek kolay gelebiliyor. (O özelliği bile devekuşundan almışız.)

Ne devlet ne siyasî partiler ne de STK’lar, insan ve canlı kaynaklarımıza ve envanterine sahip çıkmayı hayal edebiliyor. Dolayısı ile bu kaçınılmaz görev inan ve bilinç dünyamızın parçası olamıyor. Tüm bunlara sahip çıkacak anaçlığın, sağduyunun, merhamet ve vicdanın önemli kaynağı eğitimli kadınlarımızın oranı;

-TBMM üyeliklerinde % 17,
-Valiliklerde %3,
-Kaymakamlıklarda %4,
-Belediye, Muhtarlık, vs. yerel üyeliklerde ortalama %2 …

Ülkemizde şapka çıkartılıp saygıyla eğileceğimiz; yazı, eser ve çeşitli hizmetler sunan, sayılamayacak kadar çok değerli insan kaynağımız var. Bu ülkede birkaç çalışma ana odağı belirlenecek olsa, bir ikisini de ne yapmalı sizce?

Devletimiz ve bilim insanlarımızın büyük emeklerle ortaya koyduğu veriler, vatandaş olarak okumamız gereken sorumluluk konularımızı önümüze diziyor sanki.

Haydi; çözümleri sağduyu ve bilim yardımı ile hayal etmeye, paylaşmaya başlayalım.

İyi dileklerimizle,

Cengiz Gökdeniz

 

Yararlanılan Kaynaklar:
Prof. Dr. İsmail Duman, Ağaçların değeri üzerine sohbet

Cengiz Gökdeniz; “Eğitim Seviyemiz” (4.11.2020) ve Yeryüzü (05.04.2022) başlıklı yazılarımız, Vatandaş Okuması
İstatistik Tablosu: Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü (YYGM), İller İdaresi Genel Müdürlüğü (İİGM), 2022


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir