Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!

Özgürlüğe Uyanış

Türkiye PISA’nın neresinde? (3-4)


ABİDE Sınavında Öğrencilerimizin, Okuduğunu Anlama Becerisinde Düzeylere Göre Dağılımı

 Önceki iki yazımızda, sınava katılan ülkeler içinde, Türkiye’nin okuma becerilerindeki sırasını ve düzeylere göre öğrenci dağılımını paylaşmıştık. PISA verilerine göre 2003 yılından beri katıldığımız hiçbir sınavda ülke olarak bizi tatmin edecek sonuçlar alamamıştık. Bu durum her kesimde yoğun eleştirilere neden olduğu için, MEB yetkilileri bir çözüm arayışına girmişti. Bu arayışlardan biri de ulusal düzeyde bir sınav düzenleyerek, PISA’nın sonuçlarını test etmek olmuştu.

ABİDE (Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi) olarak isimlendirilen bu sınavda kullanılan her derse ait sorular önemli ölçüde PISA’ya öykünerek hazırlanmış, 2016 ve 2018 yıllarında uygulanarak, sonuçları da PISA’ya benzer şekilde değerlendirilmişti. Tek fark, PISA’da öğrencilerin her dersteki başarısı altı düzeyde, ABİDE’de ise beş düzeyde derecelendirilmiş olmasıydı. Ancak, düzey sayıları farklı olsa da her iki sınava ait veriler karşılaştırıldığında, diğer alanlar gibi okuma alanında da PISA ve ABİDE sonuçlarının büyük ölçüde örtüştüğü anlaşılmıştı. Dahası PISA’da olduğu gibi, ABİDE sınavlarında da öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun okuma becerileri açısından yetersiz sayılan orta düzey ve altında yer aldığı teyit edilmişti. İleri düzeydeki öğrencilerimiz ise 2016’da sadece % 6,4, 2018’de ise sadece %7’de kalmıştı.

Bu açık gerçeğe rağmen, ondan sonra da ana dili öğretimindeki ezber uygulamalara devam edilmektedir.

 (YERLİ PISA) ABİDE OKUMA BECERİLERİ DÜZEY TABLOSU

PISA Matematik Becerilerindeki Yerimiz

Matematik becerileri de tıpkı ana dili becerileri gibi zihin atölyemizin olmazsa olmaz temel zihinsel değerleridir. Zihin atölyemizden çıktı isterken ilişkilendirme, analiz etme, genelleme yapma, sentezleme, doğrulama ve problem çözme vb. matematik becerilerine ihtiyaç duyarız.

PISA, 15 yaş grubundaki öğrencilerin yukarıdaki becerilerini ölçen bir değerlendirme sınavıdır.

“Türkiye’nin PISA Serüveni (1)” başlıklı yazımızda da belirtildiği gibi, MEB, 15 yerine 17 yaşındaki öğrencilerimizi sınava kattığı halde, ortaya çıkan sonuçlar, söz konusu becerileri çocuklarımıza kazandıramadığımızı göstermektedir. Tabloya göre, 2003 yılından beri katıldığımız bütün PISA sınavlarında, katılımcı ülke ortalamalarının altında yer almış bulunmaktayız. Bu durum üyesi olduğumuz OECD ülkelerine göre daha da üzüntü vericidir. Zira hiçbir sınavda bizim için prestij olan OECD ortalamasını tutturmak bir yana ne yazık ki en sonlarda yer aldığımızı görmekteyiz.

Buna göre; 2012 yılında sınava katılan OECD ülkeleri içinde sondan üçüncü, 2015 yılında sondan ikinci, 2018 yılında sondan dördüncü ve 2022 yılında ise sondan beşinci sırada bulunmaktayız. Oysa matematik becerileri çok önemlidir ve zihin atölyesinden alacağımız her çıktının niteliği bu becerilerle doğrudan ilgilidir. Bu gerçek, matematik öğretiminin bilimsel yollarla ve yukarıdaki becerileri sağlayacak şekilde yapılmasını zorunlu kılmaktadır.                                             

Bu bağlamda, başarıyı sağlayan ve yaşamı kolaylaştıran matematik becerilerini kazandırmak, doğal olarak, bilimsel ve alışılmışın dışında çalışmalarla mümkündür. Bu amaçla yapılacak her etkinliğin basitten karmaşığa, kolaydan zora doğru aşağıdaki sıra içinde yapılmasını gerektirmektedir. Ancak bu sonuçlardan sonra da, matematik öğretimine ezberle devam etmekteyiz.  

  • Matematiksel İşlem Becerisi
  • Matematiksel Anlama
  • Problem Çözme
  • Problem Kurma

                            

Ali Rıza Çatal
Öğretmen, E. Milli Eğitim Müfettişi


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir