Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!

Kalem Kardeşliği

Ramazan Bayramı kutlamaları ve düşündürdükleri


Sevgili Okuyucu,

Yok olmaktan kurtarılan Anadolu’da Cumhuriyet’in tohumları atılmış, ülke ve insanında evrensel sevgi aydınlanması ve altyapısal gelişim başlatılmıştır. Ne var ki güç ve zenginlik arayışından kitleleri kontrole yönelen anlayış, (anlayışsızlık) bitmeyen savaşı içte ve dışta cephelerden zihin ve kalplere genişleterek hayatta kalan canları gütmek gayretine devam etmektedir. 20. yüzyılda özgürlük, yaşama sevinci, güvenlik ve refah Türk topraklarımızda yayılırken diğer coğrafyalardaki darmadağın olmuş gönül güzeli, akıl dolu insanlık, gelişen (ama dizginlenemeyen) teknoloji ve güdücüsü çiğ zekâ karşısında katılımcı demokrasiyi (özyönetim) girişimlere rağmen henüz egemen kılamamıştır. Oluşan kontrolsüz enerji; şiddet, ayrımcılık ve yıkıcılığa neden olmaktadır.

Aktöre (ahlak), sevgi, saygı, nezaket ve ölçü bilmek, doğa ile birlikte üretmek Türkün töresinden, bunlarda yükselmek hedeflerinden, tarih boyunca olduğu üzere her kıtada insanlığa öncülük ve rehberlik yeryüzünde varoluş uzgörüsündendir. (vizyon)

İnsanlık 21. yüzyılda:

* Kuzeyimizde tarihsel Sovyetler (Danışma Kurulları) deneyimi,*
* Kur’an’da Şura suresi,**
* ABD’de Kurucu Babalar Kültürü,
* İkinci Büyük Savaş sonrası Birleşmiş Milletler ve NATO oluşumu,
* Afrika’da “Ubuntu” toplum kültürü***
* Kızılderili, Aborijin, İnuit gibi yerel halkların doğa ile uyum içinde sade yaşam kültürü,
* Çin’de halkın gerektiğinde zarar gören çevreyi korumak üzere devleti uyararak harekete geçirme hak ve yetkisi,
* Hindistan’da Gandi ile anlam kazanan “Satyagraha” (gerçeklik üzerine ısrar) felsefesi ve hareketi****
* BRICS, Şangay İşbirliği, ASEAN gibi birçok uluslararası siyasal, ekonomik kuruluşlar ekosistemi,
* John Dewey, Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç ve sayısız isimsiz kahramanların çağdaş eğitim ve Köy Enstitüleri deneyimi
* Güzel Sanatlar ile Sanat ve Spor Okuryazarlığı ve yapımı,

olarak insanlığa esin, eser ve kuvvet olan kurum ve değerler, anlatılar ve katılımcı yönetsel mekanizmalara kavuşmuştur. Öyle ise sevgi ve barış için akılcı, bilimsel, hukuksal ve yürekten bir uygar yeryüzü deneyiminin koşul, araç ve yöntemleri önümüzde ve ardımızda keşfedilmeyi beklemektedir.

Esin vermesi ve nice mutlu bayramlar dileğiyle,

Cengiz Gökdeniz

 

Yararlanılan Kaynaklar ve Açıklamalar:

*https://tr.wikipedia.org/wiki/Sovyet

** Şura, “danışma” ya da “toplu denetim” anlamında Türkçeye tercüme edilirken, İngilizceye (council) konsey, meclis, kurul, encümen, danışma kurulu, divan, şura, heyet anlamında tercüme edilmiştir.
(https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9E%C3%BBr%C3%A2_Suresi)

*** Ubuntu: Günlerden bir gün, Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir. Oyun basittir. Çocukları belirli bir yerde yan yana sıraya dizer ve açıklar: “Herkes karşıdaki ağaca kadar tüm gücüyle koşacak ve ağaca ilk ulaşan birinciliği kapacak. Ödülü ise yine o ağacın altındaki güzel meyveleri yemek olacak.” Çocuklar oyuna hazır olunca, antropolog oyunu başlatır. İşte o anda bütün çocuklar el ele tutuşur ve beraberce koşarlar. Hedef gösterilen ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar. Antropolog şaşırır ve çocuklara neden böyle yaptıklarını sorar. Aldığı cevap hayli manidardır: “Biz, Ubuntu yaptık. Yarışmış olsaydık, aramızdan sadece bir kişi yarışı kazanacak ve birinci olacaktı. Nasıl olur da diğerleri mutsuzken yarışı kazanan bir kişi ödül meyveyi yiyebilir? Oysa biz Ubuntu yaparak hepimiz yedik.” Ubuntu; Güney Afrika’da “ben, biz olduğunuz zaman ‘ben’im” demektir. Kelime karşılığı “insanlık.” Başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever olmak gibi insani değerleri esas kabul ediyor. İşte ben yerine biz diyebilmenin çok güzel bir örneği. Üzerinde düşünmeye, biraz kafa yormaya, denemeye değmez mi sizce de? Ubuntuyu insanlığın bilincine yerleştirebilirsek dünya muhteşem olmaz mı?

**** Satyagraha, Sanskritçe kökenli bir kelime olan “satya” ve “agraha” kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terimdir. Satyagraha, “gerçeklik üzerine ısrar” veya “gerçeklik direnişi” olarak (https://tr.wikipedia.org/wiki/Satyagraha)


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir