Vatandaş Okuması

Bilgi ile büyüyelim, akıl ile yükselelim, beynimizi özgür kılalım!


Merhaba,

Vatandaş Okuması; gözün gördüğü, kulağın duyduğu, gönlün hissettiği olumsuzluklara; bilgiye dayalı tepki sözcükleridir, bilgi toplumuna geçiş için gayret göstermektir. Öğrenen ve öğreten olabilmek için çabalamaktır.

www.vatandaşokuması.com adlı sitemizi ilk kez oluşturan Erhan Şatıroğlu’na, kurulma aşamasında destek veren Umut Bingöl, Hakan Şatıroğlu ve Ali Nuri Öztürk’e, yenilenmesini sağlayan Esra Ertürk’e, yazılarıyla katkı veren; Tülay Hergünlü, Meltem Kaynaş Kazezyılmaz, Bahtiyar Çetinbaş, Cengiz Hergünlü, Yasemen Çavuşoğlu, Doç. Dr. Özden Aslan Çataltepe, Canan Canbeyli, Dilek Kent, Umut Bingöl, Prof. Dr. Hasan Kalafat, Cengiz Gökdeniz, Dr. Ayfer Yazkan Kubal, Hazal Mintaş, Cenap Murtezaoğlu, Sacide Selda Şengün ve Ali Nuri Öztürk’e teşekkür ediyoruz.

Canan Murtezaoğlu

1952 İstanbul doğumludur. Eğitim hayatını, Erenköy “38 İlkokulu”, Üsküdar Amerikan Kız Lisesi (AAG) ve Açık Öğretim Lisesi ile tamamlayan Murtezaoğlu’nun yayınlanan ilk çalışması “Anadolu Liseleri ve Kolejlere Giriş İçin Sınav Denemeleri” adlı test kitabıdır. (1985) Ayrıca, Kolej ve Anadolu Liselerine bilgisayarla hazırlama programı olan “Vista Computer Test” in, Türkçe ve Sosyal Bilgiler bölümlerini yazmıştır. (1986)

’90’lı yılların başında, Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ün, “Kur’an-ı Kerim Meali” nin resmi ve iniş sıralı olarak yayınlanan Türkçe çevirilerinin karma indekslerini hazırlayan Murtezaoğlu, “Çocuklar İçin Kur’an’dan İlk Öğütler” ve “Genç Kuşaklar Kur’an’la Baş Başa” (2003) adlı ve Saadet Ceylan tarafından renkli olarak resimlendirilen iki kitapçık daha yayınlar. 2005’te Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk tarafından kurulan Halkın Yükselişi Partisinin (HYP) kurucuları arasında yer almış ve İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı olarak 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimine katılmıştır. (2007)

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “toplumumuzun tümüne asgarî düzeyde de olsa bilgi verme” anlayışı ile yola çıkan Murtezaoğlu, oluşturduğu bir öğretmen grubuyla, MEB 1-12. sınıflar öğretim programını (müfredat) çevrimiçi eğitim sistemi üzerinden bedelsiz olarak verebilmek için “Anatürkler Sosyal Sorumluluk Projesi” adlı bir çalışma başlatır. (2008) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) “2009 Yılı Yurtiçi Fuar Katılımında Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi Projesi” ödülünü kazanan bu girişim, 09.12.2012 itibariyle sonlandığında, anaturkler.org, temelim.org ve kavramsitesi.org adlı eğitim sitelerinin, 95 ülke ve 701 şehirden izlenmiş olduğu belirlenmiştir. Murtezaoğlu bu süreçte, Anatürkler Yayınevi tarafından basılıp dağıtılan dokuz adet kitabın hazırlanmasında da katkıda bulunur. Bunlar; “Kelkız ile Keloğlan’ın Maceraları” (Okul Öncesi eğitim seti-6 kitap), “İğnedeki Ekmek”, “Körüz Biz” ve “Annemin Dağarcığı” adlı çalışmalardır.

MEB onaylı “Özel Anatürkler Öğrenci Etüt Eğitim Merkezi” nin faaliyetlerini sonlandıran (2012) Murtezaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nde (Eylül, 2014) siyasî çalışmalarına tekrar başlar. Mahallesindeki örgüt faaliyetlerine katkı verir. Ardından, Kadıköy İlçe Kadın Kolu Başkanı olarak iki dönem üst üste göreve getirilir ve yedi seçimde fiilen çalıştıktan sonra aktif siyaseti bırakır. (2015-2019; Halk Oylaması, Milletvekili, Cumhurbaşkanı ve Mahalli İdareler Seçimleri)  

1991-2007 yılları arasında Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ün, sonraki yıllarda da SMMM ve yazar Tülay Hergünlü’nün kitap çalışmalarında editörlük desteği veren Murtezaoğlu, Ocak 2020 itibariyle kendi kitap çalışmalarına ağırlık verir; “OKU!” adlı el kitabı okurla buluşur. (Bu kitapçık, Murtezaoğlu’na ait www.vatandaşokuması.com adlı sitede Türkçe-İngilizce ve bedelsiz olarak yayındadır.)

Murtezaoğlu, Cumhuriyet tarihimizle ilgili olarak toplumumuza bilgi aktarabilmek amacıyla üç kitap çalışması içinde yer almıştır. Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılına sunulan ilk kitap; on kalem kardeşi tarafından yazılan Bize Ne Diyemedik Kaleme Sarıldık” adlı kapsamlı çalışmadır. (06.10.2023) İkincisi, tüm başlıklarıyla, farklı kaynaklardan da yararlanarak ve kişisel yorumlarla hazırlanan “Neden Ulu Türk Ulu Kağan” adlı hacimli eserdir, bir NUTUK özetidir. (12.12.2023) Üçüncüsü ise Murtezaoğlu-Hergünlü ekip çalışması olan Hiçbir Şey Bitmedi adlı yine hacimli bir kitaptır; önceki yüzyıl ile bağ kurarak bugünleri anlayabilme ve anlatabilme çabasıdır. (24.01.2024)

Umudumuz odur ki bu üç kitap ve diğer çalışmalarımızla halkımıza ve genç kuşaklara ulaşabilelim.

Canan Murtezaoğlu
[email protected]