Anadolu Eli’nden kısa kısa…
Sükût’u altın bilen değerli Türk insanı,
Yazılarınızı, yorumlarınızı yüksek anlayışınız ve gönül dilinizle çevrenizle paylaşın ki onlar da haberdar olup özgün deneyim ve esinlerinizle yeni anlayışlara, işi kolaylayan fikir, yöntem ve çözümlere yol olsunlar.
Önemli dönüşümler göreceğiz… Artık zamanla sizler ve bizlerin siyasetçileri takibi yerine; esas siyaset etmek isteyenler fikirleri, onları benimsemenin yollarını üretenleri aracılığıyla takip edecek, benimseyecekler.
Dürüst emeğin, yalın erdemin uşağı olacaklar.
Zahmetsiz yükselmeler, ayrıcalıklı tabakaların parlatmasıyla kitlelere figür kakmalar tutmayacak artık…
Çakma, katma malzemelerle hamurlar tutmayacak artık. Bir tek “gerçeğin hamuru” ndan insanlar “olup” pişecekler.
Anadolu’nun hamuru ise diğerlerine benzemez, farklıdır…
Bir bakılır, hukukun ve Kur’an’ın bilim ile ayaklar altına aldığı sıfatlara bel bağlayanların ham hayallerini güneş gibi pişirip dönüştürür, bir bakılır onları Kuyruklu Yıldız gibi önüne katıp dondurarak kristal berraklığına çevirir, ışığı Doğu’dan yükselterek ayağının yıldız tozu ile dünyayı dolaşıverir.
Kara Toprak, Anadolu’nun bağrında yeryüzünün sevgiyle harmanlanan erdem ve değerlerini birlikte karıp dört bir yana ışık hüzmeleri gibi saçıverir. Veysel’in “kara toprağı” nın sadakati ve yarlığı o zaman daha iyi anlaşılır. Gözleri akıp giden sözde karanlıktaki Aşık’ın, gönlü ile aydınlanma güneşini herkesten açık ve net görüp özde karanlıktakilere yansıtması gibi, kara toprak da milyonlarla yılın sabır ve bilgeliği ile hakikati barış ve sevgi eliyle yaşamlara lehimleyiverir…
Olanaksız görünen ve olanaksız bilineni olanın kendisi ediverir.
Saygı, sevgi, bereket ve barış dileklerimizle…
Cengiz Gökdeniz
Okuyucuya Not:
- Bu kısa yazı, Cenap Murtezaoğlu’nun https://xn--vatandaokumas-gbc79d.com/bir-kara-toprak-metaforu-asik-veysel-ustat/ bağlantısındaki değerli emekleri ve çağlar aşan anlatısından esin alınarak yazılmıştır. Teşekkürler …💫)
- Kullanılan motif resmi, Anadolu’nun büyük bir bölümünde “Elibelinde” motifi öğeleri barındırmaktadır. Bu motifi kullanmanın aileye mutluluk getirdiğine ilişkin bir inanç vardır. Anadolu’da kullanılan tüm motiflerde olduğu gibi, Elibelinde motifinde de temel tasarım her zaman aynı olsa da farklı şekillerde dizaynlar görmek mümkündür. Anadolu, dünyanın en eski sanatsal geleneklerine ev sahipliği yapar. Bu geleneklerin çoğu, oldukça uzun bir geçmişe sahiptir, hatta bazıları yazılı tarihin kendisi kadar eski olabilir. https://www.kulturportali.gov.tr/portal/en-yaygin-kullanilan-anadolu-motifleri